Nödvändig utrustning

 

Vid dykning är utrustning det mest väsentliga för att en dykare ska kunna utföra sitt uppdrag under vattnet. I klädväg är det viktigt att förse sig med en våtdräkt eller torrdräkt, beroende på vilken typ av dykning som ska genomföras. I kallare vatten är en torrdräkt att rekommendera eftersom att den fyller dräkten med luft. Utöver dräkten behöver dykaren ha på dig en DCK, även kallad dykväst. På denna fästs tuberna på och hjälper dykaren att avväga dykaren när hen befinner sig i vattnet. På fötterna har dykaren på sig fenor, dessa är till för att ge dykaren fart och finns i många olika varianter. På huvudet krävs det att dykaren har en huva på sig, den är till för att skydda från kyla.

Förutom kläder som dykaren har på kroppen behövs utrustning för att dykningen ska kunna genomföras. Ett av dessa är dykflaskan som är som ett gasförråd för dykaren och är väsentligt för att kunna ta sig på djupare vatten. För att omvandla gastrycket behövs en regulator. Regulatorn omvandlar gastrycket och används för att reglera gasen. Det som gör det möjligt för dykaren att ta del av luften i dykarflaskan är inflatorslangen. Den sitter på dykarvästen och är tillför att ta in och släppa ut luft.

En dykare behöver trots dykflaskan ett cyklop och en snorkel. Cyklopet som används inom dykning liknar mer en mask och täcker halva ansiktet. Snorkeln är bra att använda när dykaren befinner sig nära vattenytan och vill spara på den gas som finns i gastuben.

Det finns ett par viktiga verktyg en dykare ska ha med sig, det är till exempel en klocka. Som dykare är man väldigt beroende av tiden och därför är klockan en viktig del i hur länge dykaren kan befinna sig under vatten. En djupmätare är också en viktig artikel som bör finnas med. Den visar vilket djupdykaren befinner sig på och tillsammans med klockan räkna ut hur lång tid det tar upp till vattenytan.