Dykning och säkerhet

Att dyka handlar om att dyka säkert. Det krävs träning och certifiering för att göra större dykningar till större djup. En del är också att vara i god form för att orka med påfrestningarna på kroppen.

Rökning

Om du är rökare ska du genast byta ut dem cigaretterna mot esmokes istället. Vaping, eller e-cigaretter, finns med eller utan nikotin och saknar de farliga ämnena som bryter ned hälsan. För att orka med dykning behöver du god lungkapacitet, något som förvärras för varje år som rökare. Du kommer inte att klara dig lika länge som de andra på samma mängd luft i tuben.  Efter några veckors uppehåll kommer du att märka skillnad lungkapaciteten och är mer rustad för att ge dig ut på djupare vatten.

Kondition

Det är också en del av säkerhet att ha god kondition när du dyker. Du kan behöva simma motströms  en längre stund. Om du har planerat en dykning ska den inte vara så ansträngande att du inte har något mer att ge, om du stöter på problem måste du ha ork kvar att ta dig till ytan. Det är på samma sätt som man inte planerar att ta med luft så att du precis klarar av dykningen, det ska alltid finnas extra luft i tuben när du börjar stiga. Det betyder inte att den med lite sämre hälsa aldrig kan dyka. Du behöver anpassa dina dykningsäventyr efter din förmåga.

Säkerhetsnät

Då menar vi inte att du ska ta med dig ett riktigt när ut på dykningarna, utan att du behöver alltid ha med dig andra personer när du dyker. Antingen andra dykare eller någon som befinner sig ovan ytan och kan dra upp dig om du stöter på problem.

Dykpartner

Det finns mer än en sak som kan gå snett under en dykning och den som dyker ensam löper mycket större risk att den som har en partner. Många olyckor som sker i samband med dykning kan ha undvikits om personen i fråga hade någon som höll koll på dem.

Uppstigningshastighet

Dykarsjuka, eller tryckfallssjuka som det tekniskt sett heter, är något man kan drabbas av när det tyck man utsätts för förändras snabbare än kroppen klarar av. Detta är något alla dykare får lära sig att respektera men också något du hela tiden måste påminna dig själv om för att dyka säkert.

Planera

Slutligen bör det understrykas att planera dyket tillsammans med sin partner är ett väldigt bra sätt att hålla sig säker. Se till att vara överens om hur djupt och hur länge dyket ska vara. Det minskar risken att du eller din partner överskrider någon gräns.