Dykningsresa i Sverige

Det finns häftiga platser runt om i världen där du kan upptäcka nya världen under vattenytan. Men det finns bra möjligheter och gott om äventyr i Sverige också!

Visste du att det finns korallrev att utforska i Sverige. På västkusten hittade man 3 korallrev på 20-talet varav ett har överlevt. Det är uppbyggt av Lophelia pertrusa, också kallat ögonkorall.

En västkustsemester med härligt boende och närhet till alla förnödenheter passar utmärkt under vår och sommar när vattnet är lite varmare. Du kan dyka när solen står som högst och avvara kvällarna till Göteborgs kultur- eller nöjesliv. Sedan väntar en varm säng på kvällen och en stor frukostbuffé på morgonen innan det är dags för nästa dykning.

Det ska dock nämnas att korallrevet ligger nere på 80-100 meters djup. Det kräver specialcertifikat och lång erfarenhet av dykning för att klara av.

Annars är en av de populäraste dykningsplatserna Väderöarna i Skagerrak som ligger mellan mellan Jylland i Danmark, Bohuslän i Sverige och södra Norge. I denna skärgård är saltnivån hög och sikten oftast god i jämförelse med våra annars grumliga, svenska vatten. Du kan förvänta dig att se anemoner, sjöstjärnor, paddtorsk, pigghajar och trollhummer.

Om du bara dykt i tropiska klimat kommer svensk dykning att kännas annorlunda, främst på grund av det mycket kallare vattnet. Ta gärna med någon som är van att dyka i Sverige när du ger dig ut för första gången, en del känner stort obehag och till och med panik när det kalla vattnet samlas i masken.

Om vattnet är grumligt och ni ska dyka djup ska du och din dykningspartner ha en parlina så ni inte tappar bort varandra. Parlinan fästes runt handleden så ni lätt kan ta bort den om en gör en oväntad stigning eller om linan fastnar och kan försätta er i fara.